trapézlemezSzolgáltatás 

Mekkora a trapézlemez minimális lejtése?

A trapézlemez az építőipar egyik legelterjedtebb tetőfedési profilja. Egyre jobban felváltja a hagyományos tetőfedési megoldásokat. Felhasználhatóságát több minden befolyásolja, többek között a lejtése is. Tudj meg többet arról, hogy miért fontos a minimális lejtését is figyelembe venned a vásárlásnál!

 

A trapézlemez

A trapézlemez pozitív tulajdonságai közül elsőként minden felhasználó az időhatékonyságot és a könnyű kezelhetőséget emeli ki. Mivel ezek a táblás kiszerelésű építési profilok kis önsúlyúak, viszont nagy szilárdságúak, egységnyi idő alatt nagyobb felületet lehet velük lefedni, mint a hagyományos tetőfedési anyagokkal. Egyszerűen rögzíthető már meglévő szerkezetekhez és egymáshoz is, sok ügyes ezermester nem feltétlenül hív a felhelyezéshez szakembert, hanem maga végzi el trapézlemez installálását. Az esztétikus és szakszerű megjelenés eléréhez figyelembe kell venni a trapézlemez anyagtulajdonságait. A trapézlemezt 0,35 – 0,75 mm vastag, általában horgonyzott hidegen formázott acéllemezből gyártják. Az acéllemezt a gyártók a felhasználás céljától függően 12-25 mikrométer vastagságú védőborítással látják el attól függően, hogy beltéren vagy kültéren lesz-e felhasználva. Másik meghatározó tulajdonsága a trapézlemeznek a bordáinak a magassága. Ez általában 10 és 35 mm közzé esik. Erre is figyelni kell a trapézlemez felrakásánál, mivel a 35 mm-nél alacsonyabb profilú trapézlemezek minimum 60 lejtésű tetőknél alkalmazható, míg az annál magasabb bordamagaságúak minimum 40 lejtésű tetőre helyezhetők fel.

Tetőfedési szabályok

Amennyiben tökéletesen kivitelezett tetőhéjazatot szeretnétek, ezeket a fontos szabályokat tartsátok szem előtt:

  • a trapézlemezek felrakását megelőzően ellenőrizni kell a tetőszerkezet épségét, megfelelő kivitelezését. Mivel a trapézlemezek kis önsúlyúak, nem terhelik meg a tetőszerkezetet, így a tetőszerkezet élettartama megnő, cseréjéről jóval később kell gondoskodni, mint a hagyományos megoldásoknál. Ezért fontos, hogy ellenőrizzük az egész tetőszerkezet szakszerű kivitelezését.
  • Az első lemeztáblát mindig az ereszcsatornához közel helyezzétek el, majd ahhoz igazodjon a többi tábla. Az ereszcsatornával derékszöget záró táblának köszönhetően a lemezsor ’irányba’ tartása nem lesz nehéz.
  • A táblákat mindig a hullámvölgyeknél szabad rögzíteni a tetőléc anyagától függően vagy bádogos csavarral vagy fém önzáró csavarral.
  • A rögzítésre szolgáló csavarokat egyenletesen kell eloszlatni, általában 5-6 db csavar elegendő négyzetméterenként. Ahol erős széljárás van, ott természetesen több rögzítési pontot kell kialakítani.
  • A tető tagolásától függően sűrűbben vagy ritkábban rögzíteni a táblákat. Ahol a tető síkja nem törik meg, ott elég minden harmadik hullámban felhelyezni a rögzítő csavarokat, míg ahol tagoltabb a tető, az eresznél vagy a haránt csatlakozásoknál, ott minden második hullámban érdemes rögzíteni.
  • Fontos, hogy a tetőn járást minimalizáljátok, ezért az épület állványozását minél körültekintőbben kell megoldani. Ha mégis rá kell lépnetek a táblaprofilokra, akkor a hullámvölgyekben haladjatok.
  • Rossz időjárási viszonyoknál, erős széljárás, havazás, köd, eső esetén a szerelés szigorúan tilos.

 

Ha ezeket a lépéseket betartjátok, esztétikus és megbízható tetőhéjazat lesz az ingatlanotokon.

Related posts

Leave a Comment